به گزارش روابط عمومی سازمان مدیریت صنعتی، نشست تخصصی تبیین سه چالش اصلی بهرهوری در ایران با حضور مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی و رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران، در خانه مدیران سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد.
بنا به این گزارش، در این نشست تخصصی ابوالفضل کیانی بختیاری مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی طی سخنانی اظهار داشت: سازمان ملی بهرهوری همواره در جهت فرهنگ سازی، ترویج و توانمندسازی تمامی کارشناسانی که در حوزه بهره وری فعال هستند ایفای نقش موثر داشته است.
کیانی بختیاری افزود: در سال های اخیر نیز سازمان ملی بهره وری اقدامات مهمی در حوزه ساختارها و الزامات قانونی و همچنین فرهنگ سازی و ترویج فرهنگ بهره وری در دستگاه های اجرایی و بخش خصوصی داشته است.

وی ضمن پرداختن به سابقه آموزشی و مشاوره ای سازمان مدیریت صنعتی در حوزه بهره وری اظهار داشت: سازمان مدیریت صنعتی از دیرباز فعالیت های پیگیرانه ای در حوزه بهره وری انجام داده و با IPO روابط خوبی داشته است.
مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی تصریح کرد: سازمان مدیریت صنعتی آمادگی دارد با همکاری سازمان ملی بهره وری و انجمن بهره وری در برگزاری مشترک دوره های MBA تخصصی بهره وری با گرایش های توانمندسازی و استقرار چرخه بهره وری در سازمان ها ایفای نقش نماید.
وی تاکید کرد: سازمان مدیریت صنعتی آمادگی دارد علاوه بر موضوعات ذکر شده در مباحث پایش و رتبه بندی بهره وری نیز با سازمان ملی بهره وری همکاری کند.
کیانی بختیاری در ادامه خاطر نشان کرد: سازمان مدیریت صنعتی در زمینه پایش هوشمند بهره وری فعالیت و تیم سازی داشته و ایفای نقش ملی در این حوزه برای سازمان حائز اهمیت است.
کیانی تاکید کرد: باور داریم که با مدیریت هوشمند بهرهوری یا پایش پلتفرمی بهرهوری میتوان چرخه بهبود مستمر بهرهوری ایجاد کرد.
دیگر سخنران این نشست میرسامان پیشوایی رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران اظهار داشت: رشد تولید ناخالص داخلی (GDP) مبنای رشد اقتصادی است. این در حالی است که رشد اقتصادی از دو روش امکانپذیر است؛ تزریق نهاده بیشتر (سرمایهگذاری) و بهرهوری و بهینهکردن دادهها.

میر سامان پیشوائی با بیان اینکه کشور در دهه 90 از نظر رشد اقتصادی، بهرهوری و سرمایهگذاری دهه تلخی را سپری کرده است، گفت: متوسط رشد اقتصادی در این دهه 0/5 درصد و متوسط رشد شاخص بهرهوری کل عوامل تولید منفی 0/9 درصد بوده است. از طرفی، وضعیت سرمایهگذاری در کشور مطلوب نبوده بهطوری که سال گذشته نرخ تشکیل سرمایه خالص منفی بوده است. طبق بررسیها، سرمایهگذاری در بخش ساختمان و تأسیسات 78 درصد و بخش ماشینآلات که مولد رشد و تولید است فقط 22 درصد بوده است.
وی با اذعان به اینکه خوشبختانه در سالهای 99 و 1400 رشد اقتصادی با 4 درصد و TFP با 2/7 درصد مثبت بوده است، خاطرنشان کرد: اقتصاد دانشبنیان رشد مبتنی بر بهرهوری را نمایندگی میکند. حتی برخی اقتصاددانان معتقدند، «بهرهوری» کیفیت رشد اقتصادی و سرمایهگذاری امنیت رشد اقتصادی را مدیریت میکند. اگرچه بهرهوری و سرمایهگذاری مکمل یکدیگر هستند.
میر سامان پیشوائی افزود: مشکل ما در نظام حکمرانی، سیاستگذاری نیست، بلکه پاشنه آشیل حکمرانی در کشور جاریسازی سیاست است. در واقع حلقه گمشده حوزه بهرهوری در کشور نظام تنظیمگری هوشمندانه باز است از همین رو، رویکرد سازمان بهرهوری ملی بهرهوری در یک سال گذشته، ایجاد نظام تنظیمگری هوشمند و باز در حوزه بهرهوری بوده است، زیرا نظام تنظیمگری هسته اصلی است.
وی با اشاره به گزارش شاخص جهانی نوآوری ۲۰۲۲ (GII)، تصریح کرد: ایران امسال با کسب رتبه 53، بهترین رتبه تاریخ ایران را در GII، بهدست آورده است. در حالی که در شاخص «کیفیت نظام تنظیمگری» با رتبه 131 جزو آخرین کشورها قرار دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه سازمان ملی بهرهوری ایران در نظام تنظیمگری در حوزه بهرهوری سه اولویت اصلی را در دستورکار دارد، تأکید کرد: اتصال بهرهوری به نظام جبران خدمات، نظام تخصیص بودجه و نظام ارتقاء، انتصاب و ابقاء مدیران از اولویتهای اصلی سازمان در این زمینه است.
رئیس سازمان ملی بهرهوری ایران با تأکید بر اینکه در حوزه بهرهوری نیازمند یک نظام هشدار و رصد هستیم، گفت: در بسیاری از کشورها شاخصی تحتعنوان «مدیران خرید» یا (PMI) وجود دارد که سرمایهگذاران با استفاده از اطلاعات و دادههای اقتصادی، میتوانند عملکرد اقتصاد یک منطقه، شرکت، کارخانه و... را اندازهگیری کنند. هر قدر دادهها قویتر باشد یعنی رشد اقتصادی قویتر است و اگر این شاخص پایین باشد هشدار رکود تا سه ماه آینده را میدهد.
وی با بیان اینکه سیاستگذاری باید مبتنی بر شواهد باشد، ادامه داد: کشور در حوزه بهرهوری نیازمند شاخص (PMI) است که با یک نظام اطلاعاتی درست، شاخصها را بهموقع رصد و پیشبینی کند. در واقع، سیاستگذاری باید مبتنی بر شواهد باشد، در حالی که در کشور ما سیاستگذاری جلسهای است.
پیشوائی مطالبهگری بهرهوری را از موضوعات بسیار بااهمیتی دانست و گفت: در بسیاری از کشورها فرایندی تحت عنوان «Advocacy» وجود دارد، مبنی بر اینکه موضوع دارای اهمیتی با تبیین به اجماع نخبگانی گذاشته شده و تبدیل به مطالبه عمومی میشود و بر تصمیمات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تأثیر میگذارد. برای نمونه، مصرف بیرویه انرژی در کشور موضوع خوبی برای مطالبهگری است.
وی با بیان اینکه کشور در شاخص شدت مصرف انرژی رتبه اول را کسب کرده است، عنوان کرد: سهم ساختمان و حملونقل در مصرف انرژی بسیار بالاست. باید با فرهنگسازی و اتخاذ تدابیری کاری کنیم که جامعه به این درک برسد که بهرهوری در کشور صرفه دارد. ابرمسئله ما در حوزه بهرهوری این است که آیا بهرهوری و بهینه مصرفکردن صرفه اقتصادی دارد یا خیر.